De meridianen                      De meridianen                      De meridianen                      De meridianen                      De meridianen                       De meridianen                      De meridianen

     

 

 

 

 

 

   

 

De meridianen

 

 

 

Volgens de Chinese leer:

De meridianen en de acupunten
Een mens heeft 12 paar hoofdmeridianen, dit zijn energiebanen. Ieder orgaan correspondeert met een meridiaan.
(zie links hieronder) Dan zijn er nog het Gouverneursvat en Conceptievat, deze stromen midden over de voor en rugzijde van het lichaam (zie link hieronder). Dit zijn 2 belangrijke energiebanen in het beoefenen van Qi Gong.

Over heel je lichaam zitten acupunten verspreid op die meridianen. Via de meridiaanpunten / acupunten kun je energie stimuleren o.a. met acupunctuur, acupressuur en massage.

In de Chinese leer hebben de meridianen een grote invloed op je gesteldheid (hoe dit met elkaar elkaar in verband staat, is te zien bij de link van de 5 elementenleer). 
Stroomt een Yin (Inn) meridiaan niet goed, of is hij uit balans, dan is ook zijn tegenhanger, de Yang meridiaan uit balans en andersom. Dus bijvoorbeeld als de dunne darm meridiaan niet goed stroomt, dan is de hart meridiaan ook uit balans. Dit is op diverse manieren te be´nvloeden, zoals onder andere je levensstijl / voeding aan te passen. 

Je hebt Yin en Yang organen, zo is bijvoorbeeld behorend bij het element water de blaas het Yang orgaan en de nieren zijn Yin. De Traditionele Chinese Geneeswijzen gaan ervan uit wanneer er in de blaas energie iets mis is, dat er in de nier energie ook iets mis is, dus het ene te vol met Chi en het andere te leeg, dus uit evenwicht is. Ze bekijken somatisch en psychisch als een geheel (holistisch), terwijl de westerse geneeskunde iets beschouwt als ˇf iets psychisch, ˇf iets somatisch, maar niet als het geheel wat uit balans is. Zij zoeken naar een patroon van een ziekte, terwijl hier de naam van een ziekte gebonden wordt aan een ziekteverwekker...

Vanuit het hele beeld van de ziekte bekijkt de Traditionele Chinese Geneeswijze wat de beste manier is om tot balans van lichaam en geest te komen. Dit kan bijvoorbeeld middels de meridianen, door warmte toe te voegen aan de plaatsen die Chi tekort komen, of door stimulatie van diverse acupunten door middel van acupunctuur, acupressuur of massage. Het kan zijn dat het uitvoeren met regelmaat van bepaalde Tai Chi Chuan of Qi Gong oefeningen worden voorgeschreven om je te helpen je balans weer terug te vinden.
Ook in de voeding is weer een Yin en Yang onderverdeling, waardoor een advies kan worden gegeven om bepaalde producten juist wel of niet te eten. Verder wordt er met kruiden gewerkt, moxa en nog vele andere methoden om de Chi weer in balans te krijgen... 


Volgens de Tibetaanse leer:

Nadi's:  
Blaas nadi Galblaas nadi
 
Sushumna nadi  
 
Vrouwelijke energie: Mannelijke energie:
Ida nadi Pingala nadi

 

 

Auteursrecht / copyright: Tana Mana 
Praktijk voor Tibetaanse Sweda massage, Tantra Sessie,
Chinese massage, Usui Reiki, Teate en meditatie
Monique Snijders:
mail
06-50737588 (sms werkt niet, alleen bellen of mailen aub)