Ida, Pingala & Sushumna Nadi                      Ida, Pingala & Sushumna Nadi                      Ida, Pingala & Sushumna Nadi                      Ida, Pingala & Sushumna Nadi                      Ida, Pingala & Sushumna Nadi                      Ida, Pingala & Sushumna Nadi                      Ida, Pingala & Sushumna Nadi

     

 

 

 

 

 

   

 

 Ida, Pingala & Sushumna nadi

 

   


Volgens de Tibetaanse leer:

Ida & Pingala nadi
De Ida en Pingala nadi slingeren in een spiraal om de chakra's en de Sushumna nadi heen. De chakra's zijn gelegen aan de Sushumna nadi. De Ida en Pingala nadi komen bij elkaar tussen de chakra's. Stromen deze energieŽn goed, dan wordt daardoor nieuwe levensenergie aangemaakt in de Sushumna nadi. Wanneer de Ida en Pingala nadi niet goed stromen, werkt dat door op de energievoorziening in de rest van het lichaam, omdat de Sushumna de levensenergie uitstraalt naar de meridianen die het lichaam voorzien van nieuwe levensenergie. 
De Ida nadi is het kanaal waardoor de vrouwelijke energie (Parvati) naar boven toe stroomt. Deze slingert linksom om de Sushumna nadi en de chakra's heen, vanaf het onderste
Dantian tot in het linkse neusgat bij het derde oog.
De Pingala nadi is het kanaal waardoor de mannelijke energie (Shiva) naar beneden stroomt, deze cirkelt vanaf het mastoÔd tot aan het onderste Dantian rechtsom om de sushumna nadi en de chakra's heen. 
Wanneer een van beide niet goed stroomt, is dit via massage in evenwicht te brengen. Stromen beide energieŽn goed en zijn ze in balans, dan wordt er nieuwe levensenergie (Prana) gevormd. Deze energie stroomt door de Sushumna nadi als een soort statische energie en straalt uit in alle richtingen. In Sweda wordt met de mannelijke en / of vrouwelijke energie gewerkt, in Tantra met de Prana.

De Sushumna nadi
De Sushumna is een energiekanaal, dat loopt door de binnenste baan van het ruggenmerg vanaf het onderste (perineum) tot aan het bovenste chakra (kruin), en voorziet het lichaam van levensenergie (Prana). De Sushumna verspreidt de energie alle richtingen op als een soort straling van statische energie en deze wordt verder vervoerd door het lichaam door de meridianen.


Auteursrecht / copyright: Tana Mana 
Praktijk voor Tibetaanse Sweda massage, Tantra Sessie,
Chinese massage, Usui Reiki, Teate en meditatie
Monique Snijders:
mail
Tel: 06-50737588 (sms werkt niet, alleen bellen of mailen aub)