Dikke darm & Longmeridiaan                      Dikke darm & Longmeridiaan                      Dikke darm & Longmeridiaan                      Dikke darm & Longmeridiaan                      Dikke darm & Longmeridiaan                      Dikke darm & Longmeridiaan                      Dikke darm & Longmeridiaan                      Dikke darm & Longmeridiaan

     

 

 

 

 

 

   


Dikke darm & Long meridiaan 
 

Het element metaal (Po of lichamelijke ziel)
De longen en dikke darm energie behoren bij het element metaal. Het element metaal staat voor purificatie van de Chi, is de energie van de zuivering die kan leiden tot een dieper inzicht kunnen verkrijgen. Zoals in de jaargetijden na de nazomer de periode van de herfst komt en de bomen hun bladeren laten vallen. Het element metaal vertegenwoordigt de tijd van terugkeer en verval na een hoogtepunt. Wanneer er in het element water (longen en dikke darm meridiaan) een onbalans is, uit zich dat o.a. in verdriet, droefheid, melancholie en depressie.
De positieve uiting van het element metaal uit zich o.a. in een juist oordeel / inzicht, helder zijn en gemotiveerdheid. 

Dikke darm meridiaan / Shou Yang Ming Da Chang Jing (Yang)
De dikke darm meridiaan is een Yang meridiaan met 19 acupunten. Deze begint aan de duimkant van de wijsvinger bij de nagelriem en loopt over rugkant van de arm, over de schouder, langs de hals tot naast de neusvleugels aan beide zijden van het lichaam. 
De dikke darm meridiaan energie is actief tussen 5.00 uur en 7.00 uur 's ochtends. 

De dikke darm komt na de dunne darm. De dikke darm zet middels de lichaamseigen bacteriŽn de resten van de voeding die uit de dunne darm komen om en breken ze verder af. Water, zouten, Vitamine B6 en vitamine K worden uit de voedselresten in het bloed opgenomen. In de dikke darm wordt ook de galkleurstof (stercobiline) gevormd die aan de ontlasting de kleur geeft.


Long meridiaan / Shou Tai Yin Fei Jing Mai (Yin)
De long meridiaan is een Yin meridiaan met 11 acupunten. Deze meridiaan begint tegen de tweede rib, loopt langs de binnenzijde van de arm en eindigt bij de nagelriem aan de buitenzijde van de duim.
De longmeridiaan is actief tussen 3.00 uur en 5.00 uur 's ochtends.

De longen hebben de taak om bij de inademing zuurstof via de longblaasjes op te nemen in het bloed en de zuurstof die verbruikt is voor de verbranding en omgezet is in koolstofdioxide via de uitademing af te voeren.

 

 

Auteursrecht / copyright: Tana Mana 
Praktijk voor Tibetaanse Sweda massage, Tantra Sessie,
Chinese massage, Usui Reiki, Teate en meditatie
Monique Snijders:
mail
Tel: 06-50737588 (sms werkt niet, alleen bellen of mailen aub