Blaas & Niermeridiaan                      Blaas & Niermeridiaan                      Blaas & Niermeridiaan                      Blaas & Niermeridiaan                      Blaas & Niermeridiaan                      Blaas & Niermeridiaan                      Blaas & Niermeridiaan

     

 

 

 

 

 

   


Blaas & Nier meridiaan


Het element water(Zhi, doel in het leven)
De blaas en nier energie hoort bij het element water. Het element water staat voor Chi transformatie. Het is de energie van  "sterven" om de energie naar een hoger niveau te brengen. In de winter sterft veel in de natuur af om in de lente weer opnieuw herboren te worden. Flexibiliteit, berusting en aanvaarding in plaats van angst en wilskracht kunnen leiden tot een nieuwe cyclus. Wanneer er in het element water een onbalans is, uit zich dat onder andere in zwijgen, vrees / angst. De positieve uiting van het element water uit zich onder andere in wilskracht, standvastigheid en zelfvertrouwen.

Blaas meridiaan / Zu Tai Yang Panguang Jing Mai (Yang)
De blaasmeridiaan is een Yang meridiaan met 67 acupunten. Deze begint naast de neus ter hoogte van de binnenste ooghoek. Loopt naar boven over het hoofd, vanaf de ribbenkas loopt deze in 2 banen. De ene loopt pal langs de ruggengraat en de andere baan op een paar centimeter breedte afstand daarvan naar het bekken, loopt over de bil langs de zij en achterkant van het been, over de buitenkant van enkel en voet tot aan de nagelriem van de kleinste teen. De blaasmeridiaan is actief van 15.00 tot 17.00 uur.

De blaas
De urine komt vanuit de nieren in de blaas terecht. De blaas is een tijdelijke opslagplaats voor de urine. Wanneer de blaas vol is wordt door het ruggenmerg een prikkel gegeven en spant de spierlaag die om de blaas heen zit zich samen en de sluitspier van de blaas wordt ontspannen om de urine af te kunnen scheiden.
 

Op de blaasmeridiaan liggen enkele belangrijke punten waarmee rechtstreeks op de organen invloed uitgeoefend kan worden. Deze worden accorderings- of Yu-punten genoemd.

Nier meridiaan /Zu Shao Jin Shen Jing Mai (Yin)
De nier meridiaan is een Yin meridiaan met 27 acupunten. Deze begint middenin, net onder de bal van de voet, loopt over de enkel langs de binnenkant van het been omhoog, vervolgens op een paar centimeter van het midden over de voorzijde van het lichaam tot net onder de sleutelbeenderen. De nier meridiaan is actief tussen 17.00 en 19.00 uur.

De nieren
De nieren zuiveren het bloed dat via de nierslagaders in de nieren komt, de afvalstoffen worden eruit gehaald. Hormonen worden aangemaakt in de nieren die belangrijk zijn voor de bloeddruk, de PH waarde, het calciumgehalte en de aanmaak van rode bloedlichaampjes. Ook de vochtbalans wordt in de nieren geregeld. De nieren maken de urine aan waardoor de afvalstoffen uit het lichaam uitgescheiden kunnen worden.
 

 

 

Auteursrecht / copyright: Tana Mana 
Praktijk voor Tibetaanse Sweda massage, Tantra Sessie,
Chinese massage, Usui Reiki, Teate en meditatie
Monique Snijders:
mail
Tel: 06-50737588 (sms werkt niet, alleen bellen of mailen aub)