Maag & Milt meridiaan                      Maag & Milt meridiaan                      Maag & Milt meridiaan                      Maag & Milt meridiaan                      Maag & Milt meridiaan                      Maag & Milt meridiaan                      Maag & Milt meridiaan

     

 

 

 

 

 

   

 

Maag & Milt meridiaan

Het element aarde (Yi intellect, verstand)
De maag en milt energie hoort bij het element aarde. Het element aarde staat voor het harmoniseren van de Chi. Het is de energie van de ommekeer, zoals in de nazomer het hoogtepunt voorbij is en de natuur weer toe gaat werken naar de herfst. Het element aarde vertegenwoordigt de tijd van evenwicht / balans en harmonisatie. Het midden / centrum en aarding. Wanneer er in het element aarde (maag en milt meridiaan) een onbalans is uit zich dat o.a. in zeuren, tobben, piekeren en zich zorgen maken. 
De positieve uiting van het element aarde uit zich o.a. in een goed concentratie vermogen, zelfvertrouwen, sympathie en tevreden zijn.

Maag meridiaan / Zu Yang Ming Wei Jing (Yang)
De maag meridiaan is een Yang meridiaan met 45 acupunten. Deze begint midden onder het oog, loopt langs de hals naar de voorkant van de borst, net naast en pal boven het borstbeen, om vervolgens over de ribbenkas naar het middenrif te lopen en daarna op 2 cun afstand van het midden over de buik naar beneden te lopen. Vanuit de lies loopt hij over de voor/zijkant van het been naar de tweede teen tot aan de nagelriem aan de zijde van de derde teen.
De maagmeridiaan is actief tussen 7.00 en 9.00 uur 's morgens.

De maag
De maag bestaat uit de maagingang, de maagzak, de portier, de bovenste kleine bocht en de onderste grote bocht. Vanuit de slokdarm komt het voedsel de maag in. Bovenin de maag worden de gassen verzameld. De maag heeft een dik slijmvlies. De maagsappen (slijm, zoutzuur, pepsine en gastrine), zorgen voor het afbreken van de celwanden van het voedsel en remt het ontstaan van bacteriŽn middels het maagzuur. Eiwitten worden in grote delen gesplitst in de maag en voorbereid om afgebroken te worden in de darmen. Het maagslijmvlies scheidt ook een stof af die nodig is voor de opname van vitamine B 12 in de dunne darm. Het maagslijmvlies vernieuwt zich voortdurend en zorgt ervoor dat het zuur de maagwand niet aantast.
De maagspieren kneden het voedsel. Door peristaltische bewegingen (voortbewegen van het voedsel) voert de maag het deels verteerde voedsel, telkens in kleine hoeveelheden, af naar de twaalfvingerige darm, een deel van de dunne darm, waar het verder verteerd wordt.


   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Milt meridiaan / Zu Tai Yin Pi Jing (Yin)
De milt meridiaan is een Yin meridiaan met 20 acupunten. Deze begint bij nagelriem van de grote teen en loopt langs de binnenzijde van het been omhoog tot in de lies, loopt omhoog.
De milt meridiaan is actief tussen 9.00 en 11.00 uur 's morgens.

De milt
De milt is een onderdeel van ons lymfesysteem en heeft 2 soorten weefsel, het rode pulpa en het witte pulpa. Het witte pulpa heeft een beschermende functie tegen bacteriŽn. Het rode pulpa zuivert het bloed van afvalstoffen. Ook slaat de milt bloedplaatjes op (deze zorgen voor de stolling van het bloed bij een verwonding) en breekt rode bloedcellen af en slaat het ijzer op dat daaruit voortkomt.

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Auteursrecht / copyright: Tana Mana 
Praktijk voor Tibetaanse Sweda massage, Tantra Sessie,
Chinese massage, Usui Reiki, Teate en meditatie
Monique Snijders:
mail
Tel: 06-50737588 (sms werkt niet, alleen bellen of mailen aub)