Dunne darm & Hart meridiaan                      Dunne darm & Hart meridiaan                      Dunne darm & Hart meridiaan                      Dunne darm & Hart meridiaan                      Dunne darm & Hart meridiaan                      Dunne darm & Hart meridiaan                      Dunne darm & Hart meridiaan

     

 

 

 

 

 

   


Dunne darm & Hart meridiaan

Het element vuur (Shen, bewustzijn)
De dunne darm en hart meridiaan behoren bij het element vuur. Het element vuur staat voor Chi circulatie. Het is de energie die zorgt voor een krachtige en vurige groeifase. Zoals in de jaargetijden in de zomer alles in groei en bloei is en zijn pracht uitstraalt. Wanneer er in het element vuur een onbalans is kenmerkt zich dat door onevenwichtigheid, manische, psychotisch, neurotisch gedrag. De positieve kenmerken van het element vuur zijn vreugde, uitgelaten en enthousiasme.

Dunne darm meridiaan / Shou Tai Yang Shao Chang Jing (Yang)
De dunne darm meridiaan is een meridiaan met 19 acupunten. Deze loopt aan weerszijden van het lichaam vanaf de nagelriem aan de buitenzijde van de pink, langs de buitenkant van de arm, over de schouder, langs de hals, over de wang om te eindigen voor het oor.
De dunne darm meridiaan energie is actief tussen 13.00 en 15.00 uur.

De dunne darm omvat de twaalfvingerige darm, de nuchtere darm en de kronkeldarm. De twaalfvingerige darm komt na de maag. Met behulp van spijsverterings enzymen en galvloeistof wordt het voedsel verteerd. Koolhydraten, vetten, eiwitten, vitaminen en mineralen worden in dit proces via de dunne darm in het lichaam opgenomen. Het restant van het voedsel gaat dan via de dikke darm, endeldarm en wordt uiteindelijk uitgescheiden.

 

Hart meridiaan / Shou Shao Yin Xin Jing Mai (Yin)
De hart meridiaan is een meridiaan met 9 acupunten. Deze begint bij de nagelriem van de pink aan de kant van de ringvinger, langs de binnenzijde van de arm tot aan de voorkant net boven de oksel.
De hart meridiaan is actief tussen 11.00 en 13.00 uur.

Het hart is een spier die het bloed door het lichaam pompt. Het bevat 2 kamers en 2 boezems. De linker kamer en rechter boezem dragen zorg voor het bloed in de slagaderen, de linker kamer pompt het bloed in de slagaderen en wanneer het bloed gecirculeerd is door het lichaam, komt het zuurstofarm bloed terug in de rechter boezem. Vervolgens gaat het bloed naar de rechter hartkamer en wordt van daaruit in de longslagader van kooldioxide ontdaan en van nieuwe zuurstof voorzien. 

 

Auteursrecht / copyright: Tana Mana 
Praktijk voor Tibetaanse Sweda massage, Tantra Sessie,
Chinese massage, Usui Reiki, Teate en meditatie
Monique Snijders:
mail
Tel: 06-50737588 (sms werkt niet, alleen bellen of mailen aub)