Energetische (Meridiaan / Nadi) massage ---------------- Energetische (Meridiaan / Nadi) massage --------------- Energetische (Meridiaan / Nadi) massage --------------- Energetische (Meridiaan / Nadi) massage --------------- Energetische (Meridiaan / Nadi) massage --------------- Energetische (Meridiaan / Nadi) massage --------------- Energetische (Meridiaan / Nadi) massage ---------------

     

 

 

 

 

 

   

 

 

Energetische massage


 


Nadi (Meridianen) of energetische massage

Sweda is de basis van Tantra en komt vanuit de Kum Nye stroming (Tibetaans Boeddhisme). Bij Sweda wordt alleen gewerkt met de mannelijke en / of vrouwelijke energie. Bij Tantra worden deze energieŽn samengebracht en wordt gewerkt met de Prana (levensenergie) die daarbij vrijkomt. Deze kan gebruikt worden voor ontspanning, heling en spirituele groei, waarin de balans het meest voornaam is.

De massage is gericht op de meridianen en de energie en kan worden gebruikt voor ontspanning, heling en spirituele groei.
In de Tibetaanse Sweda en Tantra heet een meridiaan nadi.
Nadi's zijn energiebanen die door het lichaam stromen. Waar we onder andere mee te maken hebben bij de energetische- of Nadi massage zijn de Ida, Pingala en Sushumna nadi. Door te masseren wordt de vrouwelijke (parvati) en / of mannelijke energie (shiva) vrijgemaakt / geactiveerd die door de Ida en Pingala nadi stroomt. 

Shiva huist bij het mastoÔd in het hoofd, Parvati in het bekkengebied. De Pingala nadi slingert naar beneden vanaf het rechter neusgat tot aan het onderste Dantian rechtsom de chakra's en de Sushumna nadi heen. De Ida nadi is het energiekanaal dat vanaf het onderste Dantian naar het linker neusgat omhoog stroomt tot bij het derde oog en in een spiraal linksom de chakra's en de Sushumna nadi heen slingert. Wanneer beide energieŽn bijeen komen en in balans zijn, wordt Prana aangemaakt, die door de Sushumna nadi als een soort statische energie alle richtingen van het lichaam uitstraalt. De Sushumna nadi loopt door het ruggenmerg vanaf perineum, langs sacraal chakra, zonnevlecht, hart en keelchakra tot het kruinchakra.

De afvalstoffen die vrijkomen tijdens de massage worden onder andere via de blaas en galblaas nadi afgevoerd naar de blaas en galblaas (organen). Door ophopingen van afvalstoffen kan iemand blokkades of lichamelijke klachten krijgen. Door de afvalstoffen, die zich opgehoopt kunnen hebben in het lichaam, weg te masseren, kan de energie weer vrijer gaan stromen. Hierdoor kan er nieuwe prana aangemaakt worden in de Sushumna nadi, die vervolgens via de meridianen door het lichaam kan stromen.


De nadi's (meridianen) volgens de Tibetaanse leer:

Nadi's:  
Blaas nadi Galblaas nadi
 
Sushumna nadi  
 
Vrouwelijke energie: Mannelijke energie:
Ida nadi Pingala nadi

 

De meridianen volgens de Traditionele Chinese Geneeswijzen: 
Stroomt een meridiaan niet goed, dan heeft dat effect op het stromen van de andere meridianen, wat weer zijn uitwerking kan hebben op lichamelijk en/of psychisch vlak. Een massage kan bijvoorbeeld gericht worden op de energiebanen. Zo zijn er onder andere de grote en kleine kringloop massage.
Een mens heeft 12 paar hoofdmeridianen in het lichaam stromen. Yin meridianen stromen omhoog over de binnen- en voorzijde van het lichaam, Yang meridianen stromen naar beneden langs de buiten- en rugzijde van het lichaam. De meridianen zijn vernoemd naar een orgaan, omdat de meridiaan invloed heeft op de energie die bij dat orgaan hoort. Dat hangt weer samen met bepaalde emoties. Zoals bijvoorbeeld angst een onbalans in de nierenergie aangeeft en de emotie verdriet met de longenergie samenhangt. De longmeridiaan is een Yin meridiaan, waar tegenover de dikke darmmeridiaan staat als Yang meridiaan. Zo heeft iedere Yin meridiaan een tegenpool(meridiaan) die Yang is. De balans in de Yin en Yang verhouding van diverse energieŽn is terug te brengen middels massage. In de tabel hieronder zie je de Yin meridiaan met zijn tegenhanger de Yang meridiaan beschreven, klik op de links voor meer informatie daarover.
 

 

    Yin meridiaan:

    Yangmeridiaan:

    Dunne darm

    Hart

    3voudige verwarmer

    kringloop

    Milt

    Maag

    Long

    Dikke darm

    Nier

    Blaas

    Lever

    Galblaas

 

     Conceptievat

     Gouverneursvat

 

 Tarieven Tana Mana

 

 

 

Auteursrecht / copyright: Tana Mana 
Praktijk voor Tibetaanse Sweda massage, Tantra Sessie,
Chinese massage, Usui Reiki, Teate en meditatie
Monique Snijders:
e-mail 
Tel: 06-50737588 (sms werkt niet, alleen bellen of mailen aub)