Qi Gong - 5 elementen oefeningen                      Qi Gong - 5 elementen oefeningen                      Qi Gong - 5 elementen oefeningen                      Qi Gong - 5 elementen oefeningen                      Qi Gong - 5 elementen oefeningen

     

 

 

 

 

 

   

 

Qi Gong - 5 elementen oefeningen 


Oefening 1.

Hout - lever en galblaas
Nieuwe energie verzamelen en over Shen, Chi en Jing verdelen.
Stimulatie / opwekking. 
Oefening op Chi niveau (middelste Dantien).
Beeld van de beweging: Kriebel in je onderbuik omhoog brengen.


Houding: grote ruiterstand, knieŽn lichtjes gebogen.
Beweeg als een geheel. In de pauzes tussen iedere in en uitademing worden de handpalmen omgedraaid. 
Met de beweging van de armen mee de benen wat strekken in omhooggaande beweging en weer buigen met het dalen van de armen. Handen voor het bekken, palmen omhoog, vingers wijzen naar elkaar. Via 3 krachten (zie San Ti Tse) energie omhoog halen. Gelijkertijd wordt ingeademd. Ontspannen gaan vervolgens de armen en de handen, met de palmen omlaag, naar beneden, waar bij tegelijkertijd uit wordt geademd.

Oefening 2.

Vuur - hart, dunne darm, 3vw en kringloop
Het in beweging brengen van de Chi. 
Circulatie / doorstroming.
Oefening op Shen niveau (bovenste Dantien)
Beeld van de beweging: lijkt op wuivende handen als wolken

Houding: Ruiterstand, armen lichtjes gestrekt naar zijkant lichaam / rechts. Bij de rechterhand wijst de rechter handpalm naar beneden. Linkerarm ervoor naast, handpalm wil al onderlangs draaiend, (om eigen as), naar buiten wijzen, dit gebeurt in de omhooggaande beweging. De rechterarm gaat dan onderlangs met de handpalm richting linkerzijde, al vegende voor het onderlichaam langs. Ogen gericht op de handrug van de bovenste hand, later kun je dit doen met de ogen dicht.
Links wijst de linker handpalm naar beneden en vervolgt straks onderlangs de beweging. De rechterhandpalm is al bezig te draaien onderlangs naar buiten, deze beweging wordt voltooid in de omhooggaande beweging.
De ademhaling is inwaarts tot de handen het hoogste, respectievelijk laagste punt, midden voor het lichaam hebben bereikt. Adem pauze.. en uitademen in het laatste gedeelte van de beweging tot de armen weer zijwaarts wijzen, dan weer pauze tussen de ademhalingen en weer inademen.
De beweging komt vanuit het bekken en de benen, de armen volgen grotendeels als vanzelf. Het gewicht verplaatst zich van links naar rechts met de beweging mee. Eerst snelle bewegingen om de Chi op gang te brengen, dan op de ademhaling gaan letten, of langzamer bewegen en meditatiever.

Oefening 3.


Aarde - maag en milt
Het aarden, zelfvertrouwen, harmonisatie / vereniging
Oefening op Chi niveau. 
Beeld van de beweging: het bij jezelf blijven, aandacht geven aan anderen en terug bij jezelf komen.

Houding en beweging: ruiterstand, vuisten in de zij op heupbeenderen. Gewicht op links en schuin naar links draaien. Je rechtervuist opent zich en de arm strekt lichtjes, handpalm naar boven. Gelijktijdig inademing, adempauze.
Gewicht verplaatst zich naar rechts, het bekken draait mee en daardoor volgen de armen en de hand vanzelf, vastgeklonken aan de romp. Tijdens de draaiing draait de handpalm naar beneden. Uitademing en de aandacht breng je naar de onderkant van de handpalm die draait. Bij de inademing concentreer je je aandacht op je onderbuik, die zich vult met energie. Rechtsgedraaid, draait de rechter handpalm weer omhoog en wordt weer vuist. De linkerhand opent zich zoals boven omschreven voor de rechter handpalm en doet de beweging in spiegelbeeld naar boven. Je blijft op ťťn hoogte bewegen. De ogen zijn op de handrug voor je gericht, tot je de ogen dicht doet en de aandacht als het ware onder de handpalm stuurt. 

Oefening 4.


Metaal - longen en dikke darm
Scherp inzicht, helder denken, goed oordeel, purificatie / reiniging.
Oefening op Shen niveau en werkt voelbaar op longen en dikke darm meridiaan.
Beeld bij de beweging: alsof je een pijl en boog spant.

Houding en beweging: Voeten op schouderbreedte, tenen wijzen iets naar buiten. Handen voor het lichaam, houd een bal vast, handen evenwijdig. Aarde.
Je draait 90 graden naar links, linker handpalm naar buiten op gezichtshoogte, elleboog prikt naar achter, scherp. Rechterarm snijdt als het ware scherp naar voren, eerst pink als het scherp van het mes, arm eindigt evenwijdig aan de aarde, hand in verlengde van arm. Alsof er echt een boog gespannen is, voel je de strekking van arm tot arm. Je draait om je as, het gewicht blijft 50 / 50.

Oefening 5.

Water - nieren en blaas
Oefening op Jing niveau, het aardse, de modder waarin zich de ervaring omzet tot een andere manier van denken en ervaren, het oude sterft af en maakt ruimte voor nieuwe plannen, ervaringen, inzichten en uitdagingen. Transformatie / omzetting.
Beeld bij de beweging: bevrijding.

Houding en beweging: Ruiterstand. Handen voor onderbuik scheppen, als het ware energie langs het lichaam omhoog brengen. Handen kantelen voor het gezicht, boven het hoofd wijzen de palmen naar buiten en breken als het ware iets open boven je hoofd. In de beweging naar beneden maak je met je handen een halve cirkelboog, tot ze weer energie opscheppen en alles opnieuw begint. Iets is het bevrijden, openbreken van...
Je buigt mee met de beweging door door de benen te zakken en omhoog te gaan, de knieŽn zijn lichtjes gebogen.

Doe de oefeningen minstens 10 minuten achter elkaar, je zult je dan beter gaan voelen. De ogen zijn dicht, zodat je meditatiever en van binnenuit meer gaat voelen. De oefeningen helpen de aandacht te richten.

 

 

Auteursrecht / copyright: Tana Mana 
Praktijk voor Tibetaanse Sweda massage, Tantra Sessie,
Chinese massage, Usui Reiki, Teate en meditatie
Monique Snijders:
mail
Tel: 06-50737588 (sms werkt niet, alleen bellen of mailen aub)