San-Bao                      San-Bao                      San-Bao                      San-Bao                      San-Bao                      San-Bao                      San-Bao                      San-Bao

     

 

 

 

 

 

   

 

San-Bao (drie schatten)

Jing is de benaming voor de aardse kracht in de mens:
Kracht, uitvoerend, massage, biologisch, lichaam. De oer-, basis- of sexuele energie. De energie om ons hier op aards niveau te manifesteren, om te presteren, de dagelijkse activiteiten te doen. 
Oefeningen bij Jing: 
Ontspannen; dwz niet verslappen, het betekent juist liggen, juist zitten, staan, lopen en bewegen. 
Qi Gong: de kluizenaars loop. In ruiterstand: de vuisten in de zij (yang) en omarm de boom
(yin), langs het bord.
Serie: conditie training, buik- rugspier oefening, Fangsang gong, 12 Yi Chin Ching oefeningen.


Chi / Qi is de naam voor de menselijke kracht:
Liefde, harmonie in jezelf en met anderen, Tai Chi, cultureel, geest. Liefde voor jezelf en vandaar uit kunnen geven aan de anderen. Je sociaal vermogen. Onze materialistische en egoÔstische beweegredenen vervangen door onszelf en anderen vanuit liefde en warmte te benaderen. 
Qi Gong oefeningen op menselijk niveau zijn: langs de grote trom en langs het bord. In boogstand: de enkelvoudige zweep (yang) en afweer rechts of links (yin). Een serie oefeningen: Taijiquan / Tai Chi Chuan, de kluizenaars serie, Yi Chin Ching oefeningen. Ook de grote kringloop massage valt onder de Chi of menselijke kracht.

Shen is de naam van de hemelse kracht:
Licht, ideeŽn vormen, meditatie, spirit. Via zelfonderzoek, eerlijkheid, filosofie en meditatie meer inzicht verwerven over ons echte zelf. Leren dat het leven lichter, gemakkelijker kan zijn door het werkelijke besef dat onze begeertes, verlangens en verwachtingen juist maken dat we ons niet vrij voelen. Doorkrijgen dat we 100% zelf verantwoordelijk zijn voor wie, wat en hoe we zijn maakt ons zelfstandiger.
Een hogere vorm van liefde, hogere hemelse energie. 
Qi Gong oefeningen daarbij zijn: duw de hemel, en op een been staand: ooievaar spreidt vleugels (yang) en speel de gitaar (yin).

Duw de hemel:
Daarmee verdeel je de energie over de drie Dantiens. Deze oefening werkt o.a. in op de drie verwarmer en heeft een bevorderende invloed op een goede energie verdeling en circulatie naar de organen. 

Je staat met je voeten recht vooruit op schouderbreedte afstand van elkaar. Je begint met je handen ontspannen naast je lichaam. Je zakt door je knieŽn met rechte rug en tegelijkertijd schep je de energie (handpalmen naar boven en met de vingers naar elkaar toe gericht) als het ware uit de aarde in een vloeiende beweging vanuit je Tan-Tien (onderste Dan Tien), Je neemt de energie mee omhoog door je lichaam (gelijktijdig met het strekken van je benen) tot borsthoogte, (je benen zijn dan niet helemaal gestrekt) dan draai je in een vloeiende beweging je handpalmen naar boven en haal je de energie mee naar boven terwijl je je benen weer strekt, deze keer door tot je op je tenen staat en duwt gelijktijdig de energie naar boven, tot je armen gestrekt zijn boven je hoofd. Je vingers blijven tot dan toe naar elkaar toe wijzen. Daarna zak je vloeiend weer door je benen terwijl je gelijktijdig in een wijde boog je armen langs de zijkant van je lichaam laat zakken met de palmen naar buiten tot je weer onderaan bent en het weer opnieuw kan beginnen. Deze oefening herhaal je gedurende een tijdje. Je benen doen het meeste werk en je armen bewegen mee met je benen, als een geheel.

 

 

 

 

Auteursrecht / copyright: Tana Mana 
Praktijk voor Tibetaanse Sweda massage, Tantra Sessie,
Chinese massage, Usui Reiki, Teate en meditatie
Monique Snijders:
e-mail
Tel: 06-50737588 (sms werkt niet, alleen bellen of mailen aub)